Δεν συνηθίζω να λέω την φράση αυτό το βιβλίο ΠΡΈΠΕΙ να το διαβάσεις ή ΠΡΈΠΕΙ να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη… γιατί σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω στα πρέπει…
Αλλά… στην περίπτωση του βιβλίου “Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο “ της Πέγκη Ιωάννου από τις εκδόσεις Κάκτος βρίσκομαι στην θέση να το πω… Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη σπιτιού αλλά και σχολείου…και θα πρέπει να διαβαστεί και από παιδιά και γονείς.
Από τον τίτλο και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε το περιεχόμενο… Δυο παιδιά μέσα σε μια βάρκα, χωρίς σύνοδο ξεβράζονται σε μια παραλία στην Κω… Τα παιδιά έχοντας ξεκινήσει από την Συρία μετά το θάνατο της μητέρας τους και με τον πατέρα τους να πολεμά ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο…
Στην Κω θα τους ανακαλύψει ένα κοριτσάκι όχι πολύ μεγαλύτερο από εκείνα… πως θα τους φερθούν; Θα μπορέσει να τους δεχθεί η τοπική κοινωνία; Θα μπορέσουν άραγε να ενωθούν ξανά με τον πατέρα τους;
Δεν είναι πρώτη φορά που ένα παιδικό βιβλίο μας δίνει τροφή για σκέψη, μας προβληματίζει και βάζει τις βάσεις για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας και ίσως γιατί όχι να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά. Το προσφυγικό θέμα, πιο έντονο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ακόμα και σήμερα επίκαιρο θίγεται στο βιβλίο με μια γλυκιά προσέγγιση μέσα από τα παιδικά μάτια. Η συγγραφέας με την διήγηση της στα μεν παιδιά τους δίνει το ερέθισμα να σκεφτούν το πόσο τυχερά είναι που έχουν ένα ζεστό σπιτικό, ζεστό φαγητό και άπλετη αγάπη και από τους δυο γονείς τους και στους δε γονείς τους προβληματίζει για την στάση που θα κρατούσαν στην αντίστοιχη περίπτωση. Εκτός από την παιδική μετανάστευση το βιβλίο περνά πολλά και σημαντικά μηνύματα. Η άρνηση της τοπικής κοινωνίας, η αποξένωση των ανθρώπων, η αδιαφορία που δείχνουμε στον συνάνθρωπο είναι μερικά από αυτά…Βέβαια το βιβλίο και η συγγραφέας δεν μένει στα αρνητικά στοιχεία. Είναι ένα παιδικό βιβλίο και κάθε παιδικό βιβλίο το θετικό μήνυμα αλλά και η αισιοδοξία θα πρέπει να υπερισχύει
Δεν έχω να πω πολλά πάρα μόνο ότι σου γεννά υπέροχα συναισθήματα η συγγραφέας με την υπέροχη γραφή της. Σε ταξιδεύει, σε συγκινεί, σε κάνει να πιστέψεις ξανά στον άνθρωπο με τις εικόνες που δημιουργεί…Για έμενα είναι φυσικά ένα τεράστιο ναι, κυρίως για την συνθήκες γόνιμης συζήτησης που δημιουργεί…Και αυτό είναι το σημαντικότερο σε κάθε παιδικό βιβλίο…
Από το οπισθόφυλλο:
Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, η Ζωή είδε από την τζαμαρία του σπιτιού της στην όμορφη Κω μέσα στην απέραντη γαλάζια θάλασσα μια βάρκα με δύο παιδάκια μέσα να πλησιάζει την ακτή. Ο ήλιος, που ήταν καταμεσής στον ουρανό, δεν την άφηνε να τα δει ξεκάθαρα. Η Ζωή είχε ακούσει ότι εκείνο το διάστημα έφταναν πρόσφυγες από μακρινούς τόπους και είχε φοβηθεί λιγάκι… Η βάρκα πλησίασε την ακτή… Τι θα κάνει η Ζωή; Τι θα κάνει ο κάθε άνθρωπος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση;
Ένα βιβλίο που θέλει να δώσει ελπίδα, ιδιαίτερα σε αυτούς που πέρασαν ή ακόμα περνούν κακουχίες στη δίνη του πολέμου. Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη για τα παιδιά και για τον άνθρωπο, με δύναμη καρδιάς, ελπίδας και με πολύ κουράγιο για τον συνάνθρωπό μας, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνεται πιο όμορφος μέρα με τη μέρα…
Το βιβλίο συνοδεύεται από USB stick
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Πέγκη Ιωάννου γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής στην Ελλάδα το 1978. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιοτική Διασφάλιση & Τεχνολογία Τροφίμων στην Αγγλία. Εργάζεται εδώ και 16 χρόνια (εκ των οποίων τα 12 από αυτά εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας) στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων στον χώρο των Κλινικών Μελετών.
Αυτή είναι η δεύτερη έκδοση του πρώτου της συγγραφικού έργου Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο, που τώρα έγινε και ακουστικό κείμενο. Έχει γραφτεί με πολύ αγάπη για τον άνθρωπο!
1 σκέψη για το “Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο, Πέγκη Ιωάννου, εκδόσεις Κάκτος”
Παράθεση: Πέγκη Ιωάννου:Ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση ενός πρόσφυγα. Ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. -