Ένα βήμα κυριολεκτικά πριν τις καλοκαιρινές μου διακοπές και σήμερα με το νέο βιβλίο της Ειρήνης Μαλαχτάρη “Οι ναυαγοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα σας ταξιδέψω σε ένα εξωτικό προορισμό. Με καταγάλανα νερά και λευκή άμμο. Κάπου στον Άγιο Δομίνικο…. ή ίσως και όχι. Μακριά από υποχρεώσεις, δάνεια, διατροφές. Διακοπές; Σε καμία περίπτωση. Ίσως καλύτερα σε έναν αγώνα επιβίωσης…
Κάπου πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2019, τότε που ακόμα τις χώρες της Μεσογείου, μάστιζε η οικονομική κρίση, ο Λουίτζι Καρλεβάρο ιδιοκτήτης του καναλιού Colpo Grosso, παίρνει την παράτολμη απόφαση να βγάλει στον τηλεοπτικό αέρα τους Ναυαγούς. Ένα πολυδάπανο ριάλιτι επιβίωσης με έδρα τον Άγιο Δομίνικο. Μόνο που τα οικονομικά του καναλιού είναι αρκετά στενά και το μπάτζετ του προγράμματος είναι μειωμένο δραματικά. Την λύση έρχεται να δώσει ο διευθυντής προγράμματος Τζοβάνι Μάνκο. Το σκηνικό μεταφέρεται κάπου στον Ινδικό Ωκεανό και η ομάδα παραγωγής στην εμπόλεμη Σομαλία. Έξι παίκτες που ο καθένας από αυτούς παίρνει μέρος έχοντας την δική του “ατζέντα”. Ο διασημότερος εργένης της Ιταλίας, μια πρώην πρωταθλήτρια σκι, μια ξανθιά παρουσιάστρια εγκλωβισμένη στην εικόνα της, ένας γυμναστής- μαραθωνοδρόμος, ένας έφηβός γκρινιάρης και μια έγκριτη δημοσιογράφος ξεκινούν για το ταξίδι της ζωής τους. Και όλα φαίνεται να πηγαίνουν εξαιρετικά. Μέχρι την στιγμή που όλα πήγαν κατά διαόλου…
Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλά δουλεμένη ιστορία, πρωτότυπη, με ενδιαφέρουσα πλοκή και πολύ μα πολύ σύγχρονη. Η συγγραφέας έχει πάρει την μάστιγα των τελευταίων χρόνων, τα ριάλιτι επιβίωσης, που όλοι κάνουν τα πάντα για το κέρδος και την δημοσιότητα και έχει στήσει μια ιστορία που δεν σε αφήνει σε ησυχία παρά μόνο όταν θα φτάσεις στο τέλος. Όλα τα μειονεκτήματα της ανθρώπινης φύσης δοσμένα με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς παρά να λυπηθείς όταν διαπιστώσεις μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Και δεν μιλάω μόνο για το όταν θα φτάσει σε σημείο πραγματικής επιβίωσης, όπου εκεί είναι η ζωή μου για την ζωή σου. Αλλά και τι είναι διατεθειμένος κάποιος να θυσιάσει για το φαίνεσθαι. Για ένα έπαθλο. Για μια δουλειά. Για μια εικόνα.
Στα πολύ θετικά του βιβλίου θα βάλω επίσης και την γραφή της συγγραφέως που κυλά αβίαστα. Σωστά Ελληνικά, ωραία δομή και πλοκή. Εικόνες και χρόνοι που εναλλάσσονται δίνοντας μας τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις των ηρώων. Στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια η Ειρήνη Μαλαχτάρη συστήνεται στο κοινό με μια πολύ φρέσκια δουλειά που δεν ακολουθεί πεπατημένες και δεν εγκλωβίζεται σε “είδη”.
Από το οπισθόφυλλο :
Όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο των Ναυαγών, ημέρα Τρίτη, ώρα εννέα, η τηλεθέαση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σχεδόν όλη η Ιταλία, καρφωμένη στον τηλεοπτικό σταθμό Colpo Grosso, κάθισε επί τρεις ώρες να βλέπει πλάνα από τη ζωή των έξι παικτών στο νέο τους περιβάλλον. Λευκή άμμος, παρθένα νερά, καταγάλανα, εξωτικό τοπίο, κάπου πολύ μακριά από εκείνους και την καθημερινότητά τους, μακριά από φόρους, δάνεια, διατροφές κι υποχρεώσεις. Ένας γόνος διάσημης οικογένειας χωρίς ανέσεις, μία πρώην πρωταθλήτρια του σκι χωρίς φως και φαγητό, μία ξανθιά παρουσιάστρια με εντυπωσιακό ντεκολτέ, ένας γυμναστής-μαραθωνοδρόμος μακριά από την οικογένειά του, ένας έφηβος γκρινιάρης που σίγουρα θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη και μία σοβαρή δημοσιογράφος-ωρολογιακή βόμβα, που σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα, εντάξει, είναι μία όαση στο νεκρό τηλεοπτικό πεδίο της κρίσης, στις αδιάφορες ζωές τους.
Έξι παίκτες σε μία βραχονησίδα του Ινδικού Ωκεανού. Μία ομάδα παραγωγής στη Σομαλία. Στρατιές ιδιωτικών ντετέκτιβ στην Καραϊβική. Ένας διευθυντής προγράμματος χαμένος στο Κάιρο. Ένας φόνος στη Ρώμη. Μία περιπέτεια που ξεκινά μόλις κλείσει η τηλεόραση. Και κανείς δε θα γυρίσει ίδιος.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι ΝΑΥΑΓΟΙ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
1 σκέψη για το “Οι ναυαγοί, Ειρήνη Μαλαχτάρη, εκδόσεις Ψυχογιός”
Παράθεση: Ειρήνη Μαλαχτάρη: Κανείς δεν είναι τόσο ασήμαντος ώστε να μην έχει γεννηθεί και κανείς δεν είναι τόσο σπουδαίος ώστε να μην πεθάνει. -