Η πρώτη μου επαφή με την γραφή της Ζέτας Κουντούρη έγινε με το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος “Κασκόλ από κασμίρι” και μπορώ να πω ότι με κέρδισε από την πρώτη κιόλας πρόταση. Πάμε να δούμε όμως περί τίνος πρόκειται…
Η Μιράντα είναι μια παντρεμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που τον έκανε για ξεχάσει τον μεγάλο της έρωτα… Ο Ευγένιος ο άνδρας της είναι απότομος κυκλοθυμικός με έντονα ξεσπάσματα και κρυμμένα μυστικά….
Ο Ευγένιος μια μέρα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη… παρά μόνο ένα κασκόλ από κασμίρι με κηλίδες αίματος…. ένα κασκόλ που μόνο η Μιράντα πρόλαβε να δει λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις της…
Από εκείνη την στιγμή ένα κουβάρι μυστικών και αποκαλύψεων ξεκινά…Ποιος είναι ο Τζέν και τι σχέση και με τον Ευγένιο… και τελικά η Μιράντα ήταν τόσο αθώα όσο φαίνεται;
Το κασκόλ από κασμίρι είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται πολλά θέματα. Η αποστασιοποίηση της Μιράντας από την οικογένεια της, από τον ίδιο της τον γάμο, η ψυχική ασθένεια, τα κρυμμένα μυστικά είναι μερικά από αυτά. Ξεκινώντας από το τώρα και το σήμερα, η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας με τέτοιον τρόπο που δεν σου αφήνει κενά και ελλείψεις… Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την Μιράντα και τον Ευγένιο είναι πολλά. Και αναλύεται και σε αυτούς η συμπεριφορά επαρκώς. Είναι ένα βιβλίο με αρκετό μυστήριο. Σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την αρχή σχεδόν. Η Μιράντα κατορθώνει να σου κερδίσει την συμπάθεια σε αντίθεση με τον Ευγένιο. Η συγγραφέας όμως προχωρώντας την ιστορία σε βάθος αλλάζει τα δεδομένα συνεχώς. Και στο τέλος τα ανατρέπει όλα.
Είναι ένα βιβλίο που ενώ ξεκινάει εντυπωσιακά θα έλεγα ότι είχε ένα τέλος που ενώ ήταν μέσα στο αναμενόμενο δεν έκανε την έκπληξη που περίμενα… Θα μου πεις και εσύ… τι περίμενες… Δεν ξέρω… να πω. Νομίζω ότι τελικά μεγαλώνοντας γίνομαι λίγο παράξενη… Η Μιράντα είναι μια γυναίκα που δύσκολα θα ταυτιζόμουν μαζί της… Φαινομενικά παρόν αλλά στην ουσία απούσα από την ζωή της οικογένεια της.. Δεν θα το έλεγα αμιγώς αστυνομικό, ούτε αμιγώς κοινωνικό. Είναι ένα κράμα και των δύο και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Από το οπισθόφυλλο:
Τη βραδιά που ξέσπασε η καταιγίδα ο Τέρι έκλαιγε συνέχεια. Μ’ εκείνο το ανατριχιαστικό κλάμα που συνηθίζουν τα σκυλιά όταν διαισθάνονται πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.
Ένας γάμος δύσκολος, με σαθρές βάσεις και επιμελώς κρυμμένα μυστικά.
Η Μιράντα, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, διατηρεί μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της ο Ευγένιος, ένας ψυχρός άνθρωπος με βίαια ξεσπάσματα, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος.
Ένα ανώνυμο γράμμα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα.
Τι παιχνίδια μπορεί να μας παίξει η μνήμη;
Είδε όντως η Μιράντα το ματωμένο κασκόλ του Ευγένιου εκείνο το χάραμα, πριν χάσει τις αισθήσεις της; Αν ναι, γιατί κανείς άλλος δεν το είδε, ούτε βρέθηκε ποτέ; Και αυτός, πάλι; Γιατί παραμένει άφαντος;
Με αφορμή σκοτεινές ιστορίες της καθημερινότητας, η συγγραφέας εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και στα συναισθήματα: στον γάμο, στη φιλία, στον έρωτα και στην καθόλου αυτονόητη αγάπη ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας.
Οι ρόλοι ένοχων και αθώων εναλλάσσονται, καθώς οι ήρωες, με βήμα μετέωρο, βαδίζουν προς την ωριμότητα.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Ζέτα Κουντούρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού, δίδαξε από το 2007 έως το 2009 Δημιουργική Γραφή στο Εργαστήρι της Φοιτητικής Λέσχης. Διηγήματά της έχουν ανθολογηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ισπανία και Ιταλία) κι έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της:
Η Λεγάμενη, μυθιστόρημα, 2006
Όμορφη ζωή, διηγήματα, 2007
Ρωγμές στη σιωπή, μυθιστόρημα, 2010
Πίστωση χρόνου, μυθιστόρημα, 2013
Λίγο πριν βρέξει, διηγήματα, 2017
Κασκόλ από κασμίρι, μυθιστόρημα, 2022
1 σκέψη για το “Κασκόλ από κασμίρι , Ζέτα Κουντούρη, εκδόσεις Κέδρος”
Παράθεση: Ζέτα Κουντούρη:Δεν πιστεύω στο απόλυτο καλό ούτε και στο απόλυτο κακό. Νομίζω ότι κατά κανόνα συνυπάρχουν και τα δύο στον καθένα μας. -