Και ποιος δεν θέλει, περνώντας από αυτή την ζωή να αφήσει πίσω του ένα χνάρι του πάνω στο χώμα…;
Η Χαρά Ανδρεϊδου στο νέο της βιβλίο Ένα χνάρι στο χώμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος ξεκινάει έτσι ακριβώς αντί αφιέρωσης και ειλικρινά είναι ένα ξεκίνημα που σε κερδίζει από την αρχή. Γιατί αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει φεύγοντας να έχει αφήσει πίσω του ένα χνάρι που να δηλώνει το πέρασμα του από αυτή την ζωή;
Το βιβλίο αυτό έχει να κάνει με ανθρώπους που έχουν στόχους. Θέλουν να τους πετύχουν και θα αντέξουν να πάντα προκειμένου να κάνουν στην ζωή τους αυτό για το οποίο είναι γεννημένοι… αυτή είναι η Θάλεια. Έχει να κάνει με ανθρώπους φιλόδοξους που προκειμένου να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να αναρριχηθούν θα προσπαθήσουν να βρουν κενά να χωθούν… να προσκολλήσουν σε άλλους, να καταπιούν ή ακόμα και να κρύψουν συναισθήματα… να θυσιάσουν σχέσεις και ανθρώπους… Αυτός είναι ο Άρης…
Έχει να κάνει με ανθρώπους κενούς υπέρμετρα φιλόδοξους που προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή δεν διστάζουν να πατήσουν επί “πτωμάτων”, να ξεφτιλίσουν, να ποδοπατήσουν άλλους… Αυτή είναι η Εύα. Οι τρεις τους θα βρεθούν στην ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου και οι σχέσεις που θα δημιουργηθούν μεταξύ τους απαιτούν λεπτούς χειρισμούς
Η Εύα, καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Ο Άρης, επίκουρος καθηγητής Τοπογραφίας με στόχο την ανέλιξη στις υψηλότερες βαθμίδες, και η Θάλεια, με μεταπτυχιακές σπουδές και ντοκτορά στην αρχαιολογία, βοηθός της πρωτοβάθμιας καθηγήτριας Εύας, θα αποτελέσουν ένα ιδιότυπο τρίγωνο με φόντο την κάποια αρχαιολογική ανασκαφή στην Κεντρική Μακεδονία. Τρεις τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες θα κληθούν να συνυπάρξουν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της ανασκαφής, να βάλουν τους στόχους τους πάνω από τα θέλω τους και τα συναισθήματα στους. Η Εύα θα ερωτευθεί με πάθος τον Άρη, εκείνος όμως την βλέπει σαν το όχημα που θα τον οδηγήσει ψηλά. Την προσοχή του θα κερδίσει η Θάλεια η “άσπονδη” βοηθός της Εύας που οι σχέσεις τους όμως έχουν διαταραχθεί λόγω της άσχημης συμπεριφοράς της. Πόσο μπορούν τα συναισθήματα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα; Πόσο μπορεί ένας άνθρωπός να καταπιέζεται προκειμένου να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα;
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο μας κατακτά σχεδόν από την αρχή με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα του. Τα μυστικά μιας αρχαιολογικής ανασκαφής ξετυλίγονται μπροστά μας σχεδόν παράλληλα με τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η συγγραφέας έχει πάρει τρεις τύπους ανθρώπων που υπάρχουν δίπλα μας και τους έχει αναλύσει σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουμε να γνωρίζουμε κάθε μύχια σκέψη τους. Με εξαιρετικό χειρισμό της γλώσσας, με λυρικό σε κάποια σημεία τρόπο μας κάνει κοινωνούς των μυστικών τόσων των ανθρώπων όσων και των διαδικασιών.
Οι δυσκολίες των νέων ανθρώπων να κατακτήσουν τα όνειρα τους, να βρουν την θέση τους στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στον ακαδημαϊκό χώρο, τα όρια και οι αντοχές τους είναι κάποια από τα κύρια θέματα που αναλύει επίσης με εξαιρετικό τρόπο η συγγραφέας.
Από την μεριά μου να πω πως το φόντο στο οποίο η κυρία Ανδρεϊδου εξελίσσει την ιστορία της είναι μοναδικό. Παραμυθένιο. Από εκείνα τα παραμύθια τα παλιά… τα χιλιωειπωμένα. Τελειώνοντας δύο είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγω…
Αν έχετε κάποια Εύα στο περιβάλλον σας επιβάλλεται απομάκρυνση τώρα…
Και όσο πιο πολύ διαβάζω για την ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο πιο πολύ την αντιπαθώ…
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το νέο μυθιστόρημα της Χαράς Ανδρεϊδου μας μεταφέρει στον συναρπαστικό κόσμο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.
Η Θάλεια, δυναμική νέα αρχαιολόγος και πανεπιστημιακός, και γύρω της ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων –φοιτητές, καθηγητές, εργάτες… Ονειρεύονται, ερωτεύονται, εργάζονται αλλά και πληγώνονται, υπονομεύουν και υπονομεύονται, δοκιμάζοντας τα όριά τους κάτω από τον ανελέητο ήλιο της ανασκαφής.
Ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων –φοιτητές, καθηγητές, μεταπτυχιακοί, συνεργάτες– κάθε ηλικίας, υπόβαθρου, δυναμικής, επιλογών, στόχων, ονειρεύεται, ερωτεύεται, εργάζεται, προσδοκεί, χαίρεται και πληγώνεται, γκρεμίζεται, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς, καραδοκεί, δολοπλοκεί, υπονομεύει και υπονομεύεται, δοκιμάζει τις αντοχές του και εξερευνά τα όριά του κάτω από τον ανελέητο ήλιο, πάνω στη μάνα γη∙ τη μάνα γη που είδε κι έζησε και σκέπασε ευλαβικά κι έκρυψε μέσα της τις ίδιες ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, χιλιάδες χρόνια τώρα.
Η κα. Χαρά Ανδρεΐδου, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές Επιστήμες, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Μουσειολογία. Έχει διδακτορικό στην Κλασική Αρχαιολογία και μεταπτυχιακό στην Ανοικτή Εκπαίδευση. Εργάστηκε κατά διαστήματα σε όλους αυτούς τους τομείς , όπως και σε πολλούς άλλους, για να την κερδίσει στο τέλος η Εκπαίδευση. Η περιπέτειά της στη θάλασσα της γραφής ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια.
Όπως λέει η ίδια: «Δεν ζωγραφίζω, δεν χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…»
1 σκέψη για το “Ένα χνάρι στο χώμα, Χαρά Ανδρεϊδου, εκδόσεις Κάκτος.”
Παράθεση: Χαρά Ανδρεϊδου: Από κάποιο σημείο στη ζωή μας και μετά όλοι είμαστε ρεαλιστές στην πράξη και ρομαντικοί, ονειροπόλοι στις επιθυμίες μας. -