Σας έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσετε ένα βιβλίο και βαθιά μέσα σας να είστε σίγουροι για τον ποιο ήρωα θα συμπαθήσετε και ποιον όχι; Έτσι ακριβώς συνέβη με το βιβλίο “Το χάδι, στην άκρη του” της Μαρίας Τσιρωνά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ξεκινώντας το, ήμουν σίγουρη ότι θα μισήσω τον Γιάννη, θα αντιπαθήσω τον Μάνο και θα έχει την αμέριστη συμπάθεια μου η Κατερίνα. Η Κατερίνα που είδε όλα της τα όνειρα να γκρεμίζονται με πάταγο από την μια μέρα στην άλλη. Αυτά όλα πριν το ξεκινήσω. Πριν μπω στον κόσμο του Γιάννη.
Ο Γιάννης, δυο μήνες πριν τον γάμο του με την Κατερίνα, αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του. Χωρίς μια φανερή αιτία χωρίς ένα γιατί. Αφήνει πίσω του δυο σημειώματα. Δυο σημειώματα και το απόλυτο χάος. Στην ζωή του Γιάννη, τα τελευταία πέντε χρόνια, παράλληλα με την Κατερίνα, υπήρχε και ο Μάνος. Κρυφά φυσικά από εκείνη. Κρυφά από εκείνη και φανερά σε όλους τους άλλους. Φεύγοντας ο Γιάννης αφήνει στον Μάνο το κτήριο που στεγάζεται ο παιδικός σταθμός- όνειρο της Κατερίνας που είχε σκοπό να της τον προσφέρει γαμήλιο δώρο. Α, ναι φυσικά και δυο σημειώματα. Ένα στην Κατερίνα με την παρότρυνση να προσέχει τον Μάνο και ένα στον Μάνο με την ανάλογη έκκληση να προσέχει την Κατερίνα. Και έτσι τους αφήνει μόνους να προσπαθούν να βγάλουν άκρη οι δυο τους. Η μεν Κατερίνα να καταλάβει τι ήταν ο Μάνος για τον Γιάννη και ο δε Μάνος να καταλάβει γιατί ξαφνικά ο Γιάννης τον έβγαλε από την ζωή του.
Ότι συμπεράσματα και να προσπαθήσετε να βγάλετε από την παραπάνω περιγραφή αλήθεια είναι μάταια. Αντιλαμβάνεσαι πλήρως τι είναι αυτό που έχεις διαβάσει μόνο όταν τελειώσεις την ιστορία. Από χθες που το τελείωσα δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Ο πολύπαθος Μάνος, ο Γιάννης, που αλλιώς ξεκίνησε στο μυαλό μου και αλλιώς κατέληξε και τέλος η Κατερίνα. Που προσπάθησα ειλικρινά να μπω στην θέση της, να της βρω ελαφρυντικά αλλά που δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Τον αγάπησε τον Γιάννη η Κατερίνα ή ήταν απλά το μέσο για να κατακτήσει τα όνειρα της; Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Στιγμές στιγμές ένοιωθα ότι όντως τον είχε αγαπήσει και ότι η πληγή που άφησε το φεύγιο του θα ήταν δύσκολο να κλείσει. Άλλες πάλι αυτή η αυτοαναφορικότητα που είχε την έκανε σχεδόν αποκρουστική. Ο Μάνος ήταν ένα βαθιά κακοποιημένο παιδί που μεγαλώνοντας μέσα σε ιδρύματα κάποια στιγμή καταλήγει στα ναρκωτικά. Μέχρι που στον δρόμο του βρίσκεται ο Γιάννης. Ο Γιάννης που αν και ο μεγάλος απών του βιβλίου είναι ξεκάθαρα ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Μέσα από τις περιγραφές και τις αναμνήσεις τόσο της Κατερίνας όσο και του Μάνου σκιαγραφείται η προσωπικότητα του. Δυο διαφορετικά πρόσωπα, στιγμές στιγμές τόσο διαφορετικά, που λες αποκλείεται να είναι ο ίδιος άνθρωπος.
Το βιβλίο είναι μια σύγχρονη ιστορία για την απώλεια, για την κακοποίηση σε όλες της τις μορφές, για την συγχώρεση και αν αυτή μπορεί να υπάρξει. Η συγγραφέας με άμεσο απτό, τρόπο βουτά στην ψυχοσύνθεση των τριών αυτών ηρώων και τους αποδομεί σε τέτοιο βαθμό που τους κάνει σχεδόν διάφανους. Ματώνεις μαζί τους, πονάς μαζί τους και προσπαθείς να σταθείς και εσύ στα πόδια σου ξανά όπως και αυτοί. Είχα πάντα μια σταθερή πεποίθηση ότι οι αυτόχειρες είναι απλά δειλοί. Άνθρωποι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα τους και απλά επιλέγουν τον “εύκολο” δρόμο της φυγής, αδιαφορώντας για όλους αυτούς που αφήνουν πίσω και για τον πόνο που προκαλούν. Δυνατοί μέσα στην δειλία τους, αλλά δειλοί. Έφτασα στο τέλος του βιβλίου για να καταλάβω τι ήταν ο Γιάννης. Απλά ένας ακόμα δειλός που επέλεξε να φύγει για να μην εξηγήσει στην Κατερίνα τι ήταν ο Μάνος για αυτόν; Ή ένας βαθιά ηθικός άνθρωπος που δεν άντεξε το βάρος των τύψεων του;
Ανοίγοντας τον υπολογιστή για να γράψω το κείμενο αυτό, εντελώς τυχαία έπεσε το μάτι μου στο εξώφυλλο του βιβλίου…Κάτω με μικρά γράμματα υπάρχει η σήμανση … Βασισμένο σε αληθινή ιστορία… Και ξαφνικά βλέπεις την ιστορία αυτή με άλλα μάτια…
Από το οπισθόφυλλο:
Τι θόρυβο κάνουν τα όνειρα, όταν γκρεμίζονται;
Μόλις δύο μήνες πριν από τον γάμο της με τον διακεκριμένο δικηγόρο Γιάννη Νικολάου, η Κατερίνα, διευθύντρια του παιδικού σταθμού Το Σοφό Χταπόδι, νιώθει τον κόσμο γύρω της να καταρρέει. Επειδή ο Γιάννης όχι μόνο δεν της κάνει το γαμήλιο δώρο που της έχει υποσχεθεί –το κτίριο που στεγάζει τον παιδικό σταθμό της–, αλλά και αυτοκτονεί, δωρίζοντας το κτίριο στον νεαρό Μάνο, πρώην ναρκομανή και άστεγο, την ύπαρξη του οποίου η ίδια αγνοούσε.
Νιώθοντας βαθιά προδομένη, η Κατερίνα αναγκάζεται να συνυπάρξει στο Σοφό Χταπόδι με τον αυθάδη νεαρό, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Με έκπληξη, ανακαλύπτει πως ο Μάνος και ο Γιάννης γνωρίζονταν εδώ και μια πενταετία και πως, σε αντίθεση με εκείνη, το κοντινό περιβάλλον του παρʼ όλίγον συζύγου της ξέρει τον Μάνο πολύ καλά και του εκφράζει απροκάλυπτα τη συμπάθειά του. Στην προσπάθειά της να μάθει περισσότερα για τη σχέση των δύο ανδρών, καθώς θεωρεί τον Μάνο υπεύθυνο για την αυτοκτονία του Γιάννη και ανταγωνιστή της στην καρδιά του, βυθίζεται σταδιακά σε έναν ολισθηρό, καταστροφικό λαβύρινθο.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν στο Σοφό Χταπόδι προσλαμβάνεται η Έλενα, φανατική φαν του Χάρι Στάιλς, η οποία συναντά τυχαία τον Μάνο και τον ερωτεύεται ακαριαία.
Επειδή ο Μάνος και το είδωλό της, ο Χάρι Στάιλς, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό…
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η ΜΑΡIΑ ΤΣΙΡΩΝA γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστήμιο, αλλά και μουσικές σπουδές Πιάνου και Θεωρητικών της Μουσικής στο ΚΩΘ. Υπηρέτησε για σειρά ετών την ενεργή δικηγορία, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα, δύο νουβέλες, μια συλλογή διηγημάτων και τρία έργα για παιδιά, ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί βιβλία τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά. Οι ιστορίες της έχουν στο κέντρο τους τη σύγχρονη καθημερινότητα, δυνατά χρώματα και έντονα συναισθήματα, ενώ τα έργα της για παιδιά εστιάζουν στην αποδοχή, τη διαφορετικότητα και την ενσυναίσθηση. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά, 19 και 17 ετών, και έναν ανεκδιήγητο γάτο. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
1 σκέψη για το “Το χάδι, στην Άκρη του, Μαρία Τσιρωνά, εκδόσεις Ψυχογιός”
Παράθεση: Μαρία Τσιρωνά: Μετά από ένα τραγικό γεγονός δεν είμαστε ποτέ ξανά οι ίδιοι. Συνεχίζουμε τη ζωή μας όμως είμαστε πια διαφορετικοί. -