bookstories Στην σκιά του Αυγερινού,Σοφία Βόΐκου,εκδόσεις Ψυχογιός.

Συντάχθηκε στις 22/11/18


Σήμερα έχω μεγάλη χαρά. Για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ο προφανής. Κατάφερα να ολοκληρώσω επιτέλους μετά από αρκετό καιρό ένα βιβλίο αφήνοντας πίσω το reader’s block που σας περιέγραφα στο προηγούμενο post. Και ο δεύτερος είναι πως ολοκλήρωσα το πρώτο βιβλίο που κατέβασα από το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής βιβλιοθήκης. Μια υπηρεσία που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και που όμως έχει τρομερή απήχηση με το 95% των διαθέσιμων τίτλων να είναι ήδη μη διαθέσιμοι.

Το βιβλίο που επέλεξα είναι το « Στην σκιά του Αυγερινού» της Σοφίας Βόΐκου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα υπαρκτό πρόσωπο την Καμιλ Κλοντελ που για χρόνια έζησε στην σκιά του μεγάλου γλύπτη Ωγκυστ Ροντέν.

Η συγγραφέας μας μεταφέρει στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Εκεί γνωρίζουμε την Τερέζα Βολάνη και τον Θεμιστοκλή. Τέκνα του στρατηγού Αλέξανδρου Βολάνη. Η τύχη της Τερέζας φαίνεται προδιαγεγραμμένη με τον πατέρα της και τον αδελφό της να συμμαχούν έτσι ώστε να παντρευτεί. Εκείνη όμως έχει άλλα σχέδια. Θέλει να σπουδάσει στην σχολή καλών τεχνών και να γίνει γλύπτρια. Κάτι τέτοιο όμως είναι άκρως αντίθετο με τις πεποιθήσεις της οικογένειας της. Όταν η αίτηση της στην σχολή δεν γίνεται δεκτή, δέχεται να αρραβωνιαστεί. Μια μέρα πριν τον αρραβώνα όμως το σκάει. Τα βήματα στης την οδηγούν στο ατελιέ του μεγάλου γλύπτη Αυγερινού. Και από εκεί ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας. Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρα της; θα ζήσει την ζωή που έχει ονειρευτεί; Μια ιστορία γεμάτη πάθη, έρωτα, τέχνη, μίσος, εκδίκηση και άλλα πολλά συναισθήματα που τα βλέπουμε να περνούν μπροστά στα μάτια μας.

Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ καλό βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και μας μεταφέρει με παραστατικό τρόπο στην εποχή που περιγράφει. Η συγγραφέας δομεί την ιστορία με τρόπο που δεν μας αφήνει κενά. Δίπλα στους κεντρικούς ήρωες, σκιαγραφεί, άλλους με αριστοτεχνικό τρόπο. Η Άννα, ο Στρατής, η μητέρα της Τερέζας και last but not least η δικιά μου αγαπημένη Καλυψώ. Άνθρωποι πονεμένοι στην πλειοψηφία τους που όμως αποκτούν μέσα από την πένα της Σόφιας Βόΐκου δικαίωμα στο όνειρο. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ένα εγωκεντρικό πλάσμα με δυναμικό χαρακτήρα. Και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν συνδυασμό εκρηκτικό. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους γύρω της και την οικογένεια της για να πετύχει τον τελικό σκοπό της. Η αλήθεια είναι ότι έψαξα πολύ να βρω ελαφρυντικά για να προσπαθήσω να αγαπήσω το κεντρικό ζευγάρι. Αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Αυτό βέβαια είναι θέμα γούστου και προτιμήσεων. Έμενα με κέρδισαν οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία του βιβλίου. Η βαθμολογία μου είναι 3,5 στα 5 αστεράκια και αυτό κυρίως γιατί έμεινα λίγο ανικανοποίητη με το τέλος…που όμως για πολλούς μπορεί να αποτελέσει τροφή για συνέχεια!